IFK Haninge har inför den här säsongen valt att investera i GPS-västar och pulsmätare, vi frågar Akademichef Felix Engfeldt varför och vad tanken är bakom.
Felix, varför har vi gjort den här satsningen och för vilka lag?
Herr samt P19&P17 är dom lag där vi fysiologiskt kan motivera en dylik satsning.
Varför? Det är så mycket vi tycker och tror om fotboll och med tanke på all den tid som spelare och ledare lägger ner så måste vi få faktabaserade data.
Hur menar du? utveckla.
Varför vinner vi eller förlorar vi? Gjorde jag allt jag verkligen kunde för att påverka utgången? Är träningen jobbig för att den är fysiologiskt belastande eller är jag bara dåligt tränad? Varför uppstår situationer runt mig som spelare, där jag kanske inte är rätt placerad när situationen inträffar?
Och från sidan kan vi alla tycka att laget varken springer eller kämpar, eller gjorde dom det?
Det är så många diskussioner och frågor som uppkommer just runt den fysiologiska biten i fotboll med hjälp av Statsports så kommer vi kunna besvara en hel del.
Är spelarna oroliga för att bli granskade?
En del borde vara det ha, ha, ha. Skämt åsido det handlar ju inte om brännmärka och anklaga utan om att identifiera var förbättringspotentialen finns och utbilda spelarna bättre. Många frågor nu i början handlar om ”hur mycket sprang jag?” och även om mängden km såklart är viktig beroende på position så är det ännu viktigare när och med vilken hastighet jag tar mina löpningar.
Här kan får vi snabbt få svaret på en av myterna som jag och tränare diskuterat genom åren, tar vi tillräckligt många maxlöpningar per match? Svaret är antagligen nej – för få spelare tar den mängd maxlöpningar som behövs i dagens fotboll.
Ta exemplet med spelaren som inte är i rätt position för att lösa sin uppgift – tog han en maxlöpning för att hamna rätt i vår press? Eller tog han en maxlöpning för att göra sig spelbar i djup/bredd för sin medspelare. Antagligen snabbjoggar vi lite mer och därav uppstår onödiga situationer som vi hade kunnat lösa genom en snabbare löpning direkt.
Hur skall ni arbeta med detta praktiskt?
Vi kommer välja ut kanske 10 datapunkter som vi fokuserar på i träning och match från början. 10 av över 100st som kan brytas ner i pulszoner så det är oändligt mycket vi kan se men allt handlar om tid så 10 räcker bra till att börja med.
Och jag vill tillägga att vi kommer inte bara analysera spelarna utan även tränarna och deras träningsplanering, övningsval m.m. Vi kommer enkelt att se om en övning uppfyller det syfte som tränaren har i t.ex. smålagsspel eller stort spel. Det är på träningarna det börjar och det ansvarar tränarna för. Skall vi t.ex ha en hög belastande träning ett par dagar före match och man kör ett stort spel där få spelare är aktiva så avslöjas det både av pulsbandet om det inte är så belastande samt av gps’n som registrerar spelarnas rörelse aktivitet.
Så tränarna följer upp spelare och jag följer upp tränarna och deras planering.
Många tankar men har du något konkret exempel?
Absolut, för 2 veckor sen spelade P19 i LigaCupen mot HtFF, vi leder med 2-0 i halvlek och är dominanta. I andra halvleken är det HtFF för hela slanten och vi har tur som kommer undan med 2-2, varför blev det så?
Den snabba analysen efter match är dom byter lite och vi byter lite och dom pressar lite högre och vi blir lite låga och…och… och…
Det intressanta blir vad GPS-västarna visar.
Och vi kan ju bara se hur vi agerar, hur vi presterar eller inte presterar mot vår förväntan självklart spelar motståndarna in och deras beslut men om vi resonerar från att deras prestation alltid är densamma så kan vi tolka våra data.
Det vi såg efter den matchen är att:
- Varje spelare löpte 800m mindre i halvlek 2 än i halvlek 1 – totalt 8km mindre.
- De spelare som byttes in löpte mindre än de som byttes ut – trotts att de borde mött flera ”trötta” spelare än i 1a halvlek. Dom som kommer in bör ju vilja visa upp sig och jobba stenhårt och ta en mängd maxlöpningar – tycker man.
- Antalet maxlöpningar sjunker drastiskt.
- Antalet intensiva löpningar sjunker.
- För många spelare hamnar i ”gående” för låg pulszon arbetsmässigt.
Detta gör att frågan om HtFF verkligen blev bättre eller om vi slutade springa, gav bort initiativet, blir passiva och reaktiva på motståndarens beslut? – svaret blir ju rätt enkelt om vi utgår från att HtFF presterar likadant i båda halvlekarna. HtFF blev bättre för att vi slutade jobba.
Det är det här vi bland annat skall använda västarna till – djupare analyser, Utbilda våra spelare bättre och koppla ihop det mentala med det fysiologiska.
Sen att få svart på vitt att vi faktiskt är j-lgt bra fysiskt förberedda inför 2023.