Hoppa till innehåll

Nytt samarbete – XPS Network

IFK Haninge har valt ut en ny partner när det gäller utveckling och uppföljning av sin akademi. XPSnetwork (SidelineSports) är en mjukvara som tillhandahåller funktioner för tränare och spelare och som erbjuder ett stöd för spelarens individuella utveckling över tid.

Allt en klubb behöver finns på samma ställe; videoanalys, playbook (rita/designa övningar) träningsprogram, tester, individuella uppföljningar, kalender m.m.

Som vanligt ställer vi akademichef Felix Engfeldt mot väggen för att reda ut hur och varför vi behöver det här som förening!

Just nu har vi som förening Sportadmin, 360player, Supercoach och nu XPS – varför?
Tror vi börjar med att reda ut antalet och varför vi erbjuder dessa innan styrelsen kommer och jagar mig. 😀

  • Sportadmin – är föreningens administrativa hjärta. Här har vi alla medlemmar, sköter fakturering, lagkassor, hemsidor, LOK m.m. Egentligen allt för att en förening skall fungera och synas MEN har egentligen inget stöd för spelarnas individuella utveckling och uppföljning att erbjuda.
  • 360Player – Uppsagt! Ersätts av XPS under 2023.
  • Supercoach – Uppsagt! Ersätts av XPS under 2023.
  • XPS – se nedan (ersätter 360player och Supercoach)

Varför har vi ett behov av en mjukvara som XPS inom akademin?

Allt började egentligen efter första året som vi certifierades 2019. Att bli certifierad som akademi är ett administrativt hästjobb och första året saknades alla former av stöd. Till år 2 hade vi utvecklat mycket mallar, formulär och Excel dokument. Men som alla vet som håller på med dylikt så blev det nästan jobbigare att se till att stämde då våra tränare & ledare fyllde i allt efter bästa förmåga och instruktion.

Det är enormt mycket som skall redovisas för SEF (Svensk Elit Fotboll) för att bli certifierad och varje år ökar mängden. Vi redovisar t.ex. vår värdegrund, speltidsminuter per spelare, träningsupplägg, utbildningar, planstorlekar och ytor för träningar, närvaro, frånvaro egentligen allt som rör en spelare.

Det var varken enkelt att arbeta med eller att redovisa för våra tränare.

Så vi började se oss om ett något som kunde för enkla för tränare och akademiansvariga.

Till sist fastnade vi för 360player som vi tyckte kunde ge oss det stödet vi saknade.

Men nu ersätter ni det med XPS – varför?

Vi och SEF har rört sig i en riktning och vi har känt att 360 mer kanske fokuserat på att bli bättre på allt det som vi har Sportadmin till och inte till det behovet vi har. Rent ekonomiskt är det inte konstigt att ett företag gör det valet – marknaden för program av typen Sportadmin, laget.se & 360player i europa är enorm. När det gäller spelarutveckling är marknaden mindre men med många specialprogram som enbart satsar på ju det här.

XPS Styrkor som du ser just nu?

Det finns en enkelhet i hur det är uppbyggt som tilltalar mig – hoppas alla tränare tycker likadant. När det gäller individens utveckling så erbjuder XPS en lösning som gör att vi kan följa spelaren genom åren när det egentligen gäller allt: närvaro, tillväxt, tester, matcher, speltid. En spelare kan enkelt tillhöra ett lag men spela/träna i ett annat och all data samlas på ett ställe.

Det är gjort med fokus på individen och inte laget – sen får du såklart allt per lag också men vi kommer inte behöva en massa extra exceldokument eller formulär för att rapportera speltid etc. allt finns i XPS.

Vad innebär det här för tränare och ledare?

En enklare administration MEN så länge vi vill följa/mäta och ha data på en spelares utveckling så kommer det alltid innebära att den datan behöver fångas, manuellt eller automatiskt. Så vi måste fortfarande jobba med att få in informationen, dock på färre ställen.

T.ex måste vi fortfarande lägga in och registrera aktiviteter i Sportadmin så att vi kan få vårt LOK-bidrag, här arbetas det dock på en integration så att vi förhoppningsvis snart slipper detta. Ett samarbete som vi faktiskt tryckt på för och att dessa två bolag har hittat varandra nu.

Samma sak med matcher från Fogis – här är en annan integration som vi sett till att rätt människor pratar med varandra.

Sen rent utvecklingsmässigt så kommer våra tränare få en mycket bättre överblick över akademins spelare och vi kan alla ”tycka” lite mindre och istället förlita oss på datan…även om det är svårt att inte tycka så mycket hela tiden, hahaha.

Du gillar det här?

Absolut men det viktigaste för mig är att hjälpa våra tränare som inte är heltidsanställda att minimera tiden för administration. Vi kommer aldrig kunna tävla med dom största klubbarna ekonomiskt, vi kommer aldrig kunna slösa med saker utan allt vi gör måste vara efter devisen ”min egen plånbok” och tänka hur jag skulle agera om det enbart var mina egna pengar. Jag gillar den utmaningen, hur bra kan vi bli genom att försöka vara smartare än andra, att använda den tid som krävs på rätt sätt. Sen har vi ett mål inom akademin att det skall vara enkelt att vara tränare i IFK Haninge – det kan vi bli bäst på! Det har inget med storlek eller klubbnamn att göra. Vi är inte där idag och ibland sliter nog alla sitt hår men vi rör oss i rätt riktning, vi måste komma ihåg det ibland.

För mig är XPS ett steg i den riktningen.

Och framför allt – XPS är inte licensuppbyggt på samma sätt som motsvarande program. Det gör att vi över tid kan sprida detta till alla som vill inom flick, pojk, bas vilken typ av verksamhet man än bedriver och på vilken nivå. Det var avgörande för vi är EN förening!