Hoppa till innehåll

Magnus Tyrgrim – Tränare Dam

Vi är mycket glada och stolta över att ha lyckats knyta till oss Magnus Tyrgrim som huvudtränare för Dam och Damjunior. Magnus är en erfaren tränare som har varit verksam i klubbar som t ex Stuvsta, Saltsjöbaden, Hanviken  m fl.

Vi har haft ett samtal med vår nya huvudtränare.

– Vem är Magnus Tyrgrim?

– Det är jag.

– Berätta om din tränarbakgrund.

– Senast Stuvsta IF DamU/F17 i samarbete med Stuvsta IF Dam/div1. Innan det huvudtränare Saltsjöbadens IF Damer i två år, chefstränare Hanvikens SK F/P-ungdom i två år och innan det extern utbildare av spelare och ledare i AIK Herr 2006 till 2016, ungefär så och massa mer. Utbildad på GIH Ledarskap med inriktning fotboll/UEFA.

– Även icke fotbollsintresserade kan ha stött på ditt namn.
– Ja, det är möjligt, haha.

– Varför valde du att börja i IFK Haninge?

– Stor klubb söder om söder, bra att få utveckla både damlag och damjuniorer i samverkan. Jag tror mycket på samspel i det gränssnittet. Samt klubbens ambitioner på dam- och flicksidan, de delar jag och brinner för.

– Du har sett tjejerna träna några gånger. Och du har haft din första 

träning med dem. Vilket är ditt första intryck?
– Jättekul! Glada, intresserade, ambitiösa och med lagom dos fighting spirit. 

– Har du någon speciell träningsfilosofi?
– Ja, såklart. Den tar jag med spelarna.

– Har du några tränarförebilder?

– Nej, jag följer alla, främst dem jag arbetat med. De bästa ledarinspirationerna kommer nog från andra branscher. En jag sett på nära håll under flera år är Andreas Alm och hans sätt att arbeta har gjort stort intryck på mig och har inspirerat mig.

– Hur tycker du att fotboll ska spelas?
– Aktivt, rörligt, enkelt men smart. Resten tar jag med spelarna.

– Vilket/vilka lag (klubblag/landslag) har en spelstid som mest liknar ”din” fotboll?
– Säkert många. Jag gör ju egentligen inget som ingen annan gör eller kopierar, jag är ju nobody i sammanhanget. Jag kan få mycket inspiration av att detaljstudera Klopp, Bielsa och Conte, alltså verkligen detaljstudera så att det är på riktigt nördigt.

– Är du bara intresserad av fotboll?

– Jag har många intressen. Alla typer av fordon; bilar, cyklar, kanoter… litteratur förstås, jag läser varje dag. Djur! Djur är kul! Men listan blir för lång, jag är nog ganska intresserad av det mesta.

– Har du spelat fotboll själv?
– Ja, och ishockey. Var ungefär lika kass på båda, hehe.

– Kan du berätta något om hur upplägget blir 2022?

– Mycket fokus på att ha kul. Ska man orka träna hårt måste man ha kul, ska man orka förlora några matcher i rad måste man fortfarande ha kul. Kul måste definieras gemensamt men för mig är det utveckling, lärande och hela tiden med glimten i ögat. Sen är det ju liiite kul att vinna också 😉

– Vad ska vi kalla dig?

– Man kan kalla mig Magnus eller Mange eller om man kommer på något annat går det också bra. Jag är van att spelarna brukar ge mig lite olika smeknamn från tid till annan. Jag ser det som hedrande.

– Vad är du bra på?
– Det berättar jag inte.

– Vad vill du bli bättre på?
– Allt. Hela tiden. Aldrig nöjd.

– Ditt bästa fotbollsminne?

– För många egentligen. Knattelaget som lärde sig positionsförsvar? Tjernström som gör avgörande målet mot IFK Göteborg, när två av mina tre barn ville lämna Råsunda för att gå och gunga när det stod 1-1… mycket att välja på, haha.

– Favoritlag?

– IFK Haninge Dam? Haha. Nej, jag följer de spelare och tränare jag arbetat med.

– Favoritspelare?
– Nej, alla de tjejer och killar jag arbetat med genom åren förstås. Dem kollar jag på hela tiden. Tvingar du mig att nämna namn så svarar jag Hanna Marklund, Sofia Jakobsson, Daniel Tjernström och kan inte lämna Messi utanför för han är speciell.