Hoppa till innehåll

Intervju med Akademichef, Felix Engfeldt

IFK Haninge valde 2018 att för första gången certifiera sig enligt SEFs certifieringssystem. Certifieringssystemet är till för att kvalitetssäkra vår fotbollsutbildning. En stor del av det arbetet ansvarar vår akademichef Felix Engfeldt för.

Idag kan vi se alla möjliga föreningar lägga till akademi i sitt namn, men det är inte namnet akademi som kvalitetssäkrar verksamheten, utan det hårda jobbet bakom namnet. Ibland kan akademi upplevas som negativt och associeras med t.ex. toppning, utslagning etc, men begreppet akademi har ingenting med detta att göra.

Många klubbar kallar sig en sig en akademi idag men vad är egentligen en akademi?

Ja du, ”hur långt är ett snöre” frågan?

Betydelsen av begreppet akademi är en högre undervisningsinstitution, något specialiserat. Men begreppet används vitt och brett inom en mängd olika områden. Det är inte ett ord som är ”skyddat” på något sätt så vem som helst kan lägga till det efter vad som helst, typ Segersängs Glass Akademi.

Så alla får väl fundera ut sin egen betydelse om man använder begreppet akademi, för oss i IFK Haninge är det tvådelat. Dels att vi är en SEF (Svensk Elit Fotboll) certifierad akademi, dels att vi vill utbilda de spelare som är redo för det lite mer specialiserat och målinriktat över tid.
För att bli certifierade av SEF så krävs det att vi varje år redovisar en mängd olika delar inom föreningen och akademin t.ex arbetet med vår värdegrund, ekonomi, utbildningsnivå på tränare och spelarnas individuella utbildningsplaner men aldrig resultat.
Sen är det viktigaste ordet för oss långsiktighet, det finns ingen snabb utbildning inom något område som är bra, utan all bra utbildning tar tid. Målsättning och uppföljning av satta mål är aldrig kortsiktiga som matchresultat.

En del verkar tro att det är ett fåtal spelare inom varje grupp/lag och att man vinner mycket som är definitionen av en bra akademi?

Alltså att lära sig vinna är viktigt för att skapa en vinnarkultur men att definiera en utbildning av hur många pokaler man plockar hem är ingen bra idé, även om det är kul att vinna.

Det finns ungdomslag som vunnit det mesta utan att få fram en enda elitspelare, sen finns det lag som inte vinner något men får fram spelare ändå. Så att på resultat bedöma något är förenklat utan man måste se allt över tid. Det vi gör idag får vi kanske svar på om 10år, även om vi konstant utvärderar och följer upp vår verksamhet.

Sen är antalet spelare oviktigt, det är betydligt enklare med få spelare i grupperna än med fler såklart. Vårt tänk är att det inte skall skilja för mycket mellan den spelaren som ligger längst fram utvecklingsmässigt just nu mot den som är längre bak, så en hyfsad jämnhet inom gruppen är viktigt iaf hos oss. Så i ena årskullen kan det var just 8 spelare i en annan 13 spelare, vi kan inte sätta en siffra. Det är enklare i storklubbarna där urvalet är större att sätta en siffra på det magiska antalet.

Vi tror ju att en bra verksamhet över tid kommer ge bättre spelare och det i sin tur skapar bra resultat men resultatet är inte ändamålet.

Vad erbjuder IFK Haninge i sin akademi?

En personlig och långsiktig utveckling över tid, vi brukar prata om 10år.
Vi investerar enormt mycket emotionellt i våra spelare, för att varje spelare är viktig.
Vi vill självklart att alla spelare skall lyckas även om vi vet att det aldrig blir så men alla spelare har rätt att drömma om det. Välutbildade ledare, bra träningsförutsättningar för att vara i Stockholm även om vi drömmer om mer såklart. En utbildningsplan som är långsiktig, igenkännande och inte beroende av vem som tränar laget. Hos oss är varje spelare viktig, det säger såklart alla klubbar men alla spelare är mer utbytbara i t.ex storklubbar eller pop-up klubbar som jagar kortsiktiga resultat och därigenom bekräfta sin egen utbildning.

Vad har vi för målsättningar med vår akademi?

Det är ju fler mål egentligen men de vi pratar om mest är:

  • Fostra elitspelare
  • Fostra spelare till vårt Herr A-lag
  • Fostra bra människor som förhoppningsvis spelar fotboll så länge de orkar och sedan utbildar kommande generationer.

Föräldrar är otroligt viktiga för sina barn, men nämns ofta som ett problem inom idrotten. Varför är det så?

Ja du…
Mina personliga reflektioner är att flera föräldrar glömmer bort långsiktigheten i utbildningen utan fastnar i här och nu, som om en match i 13års åldern på något sätt definierar en spelares framtid.

Fotbollsutbildningen förändras konstant men många relaterar till hur det var när dom spelade eller var unga och vad man gjorde då vilket är svårt om man jämför komplexiteten och kraven på spelarnas kunnande nu och då.

Spelarna blir mer och mer välutbildade hela tiden men många föräldrar har inte den insikten eller kompetensen så då tar man t. ex ett resultat som en sanning att relatera till.
Sen är ju fotboll en åsiktssport, det finns liksom inte en väg till lyckan utan väldigt många olika men många vill ju hävda att deras väg är bäst – så varför gör ni inte så?

Ett annat problem är att en del lever via sina barn, man vill att barnet skall uppnå den dröm man själv hade och glömmer bort att barnet är en helt annan person med kanske andra drömmar.

Det är även rätt typiskt för den samhällstid vi lever i att alltför många är stressade och alla aktiviteter är mer eller mindre dyra så man vill ha valuta för pengarna trots att den bästa valutan kanske är att ens barn är trygg och lycklig i det den gör, vad det än är.

Barnen skall drömma om att bli proffs – alla föräldrar bör inte drömma det utan snarare förklara hur svårt det är och stötta hemma när motgångarna kommer, för alla spelare har det tufft i sin utveckling någon gång.

Att bli så bra så att man kan leva på sin fotboll är enormt svårt och när föräldrars drömmar är större än barnens så kan det skapa problem.

Vad är roligast i ditt jobb som akademichef?

Att ha lyxen att lära känna så mycket fina spelare och att se dem utvecklas. Att se en spelare lyckas och ta nästa steg betyder enormt mycket, mycket mer än ett matchresultat som jag knappt minns efter någon dag.

Spelare som kommer bakvägen genom vår fina basverksamhet och våra ambitionslag.
I alla våra akademilag 2023 (P16-P19) så finns det spelare som har tillbringat merparten av sin utbildning utanför den egentliga akademin. Det är jag enormt glad över, alla utvecklas i sin egen takt och förhoppningsvis orkar man hålla på tills man är redo för nästa steg.

Tack för intervjun Felix och TACK för ditt stora engagemang för våra barn och ungdomar!